Jobb- og studiestøtte

Fontenehus er både et arbeidsrettet rehabiliteringstilbud, og en arbeidsinkluderingsaktør. Det å støtte medlemmer ut i jobb og utdanning er en prioritert oppgave ved fontenehus over hele verden.

Fontenehus Norge har som mål at alle fontenehus skal tas i bruk av Nav som en arbeidsinkluderingsaktør med særskilt kompetanse innen psykisk helse. Fontenehusene fyller ikke bare «rehabiliterings-tomrommet» mellom psykiatrien og kommunehelsetjenesten.

Nav og distriktshelsetjenesten uttrykker at fontenehus fyller et tomrom mellom helse og arbeid. Fontenehus Norge jobber for tettere samarbeid mellom Nav, distriktshelsetjenesten og fontenehusene, for å oppnå de beste resultatene innen arbeidsinkludering. Alle vil vi at for mange psykisk syke skal unngå å bli uføretrygdet før de har fått en reell sjanse i arbeidslivet.

Vi ser også at flere uføretrygdede kan finne veien ut i arbeidslivet, hvis de får riktig støtte og motivasjon underveis. Bare les historien om Einar, for eksempel. Eller Birte. Men la det være klart, vi mener ikke at alle uføretrygdede skal ut i ordinært arbeid.

  • Vi vil unngå at unødvendig mange blir uføre.

  • Vi vil unngå at unødvendig mange forblir uføre.

  • Vi vil at sykemeldte og uføre med ønske og evne til arbeid, skal lykkes.

Jobbstøtte og arbeidsinkludering

Å støtte medlemmer til vanlig jobb og studier er alltid en prioritert oppgave for fontenehus. Det arrangeres jobbklubb for medlemmer som ønsker hjelp med CV, trening på intervjusituasjon og aktiv jobbsøking, og jobbmiddager for arbeidsgivere i nærområdet som bringer medlemmer på jobbsøk og arbeidsgivere sammen. Det er bare en liten del av jobbene i Norge som lyses ut og har du store hull i CV-en blir du ofte oversett når søknader leses. Det direkte møtet og fontenehusets kontaktnett blant arbeidsgivere har gitt mange medlemmer en ny sjanse i arbeidslivet.

Medlemmer som skaffer seg en jobb kan avtale hvordan fontenehus kan støtte opp slik at en mestrer arbeidslivets nye utfordringer. De som opplever et nytt arbeids nederlag kan komme rett tilbake til fontenehuset, gjenoppta kontakt med gamle kolleger der og gjøre nytte for seg i fontenehusets arbeidsrettede dag. I stedet for å isolere seg hjemme og dyrke nederlaget. Det er mange eksempler på at dette har bidratt til at nedturen blir kort og ny jobb kommer på plass i løpet av kort tid.

Samarbeid med NAV

Noen fontenehus har i mange år samarbeidet med NAV om leveranse av NAV-tiltakene «Arbeid med bistand» (som nå er avviklet) og «Arbeidsforberedende trening AFT» som er NAVs nye program for mennesker som trenger litt ekstra bistand for å skaffe seg en jobb. Dette samarbeidet gir fontenehusenes tilgang på ekstra jobbstøtteressurser og flere medlemmer har fått støtte til å finne seg en vanlig jobb. Men NAVs tradisjonelle tiltak passer ikke helt inn i fontenehusenes driftsform. Vårt mål er at vi sammen medNAV kan utvikle en samarbeidsmodell som kombinerer det beste fra begge leire: kunnskapsbasert arbeidsrettetrehabilitering og nye effektive arbeidsinkluderingsmetoder.

Fontenehusenes rehabiliteringstilbud finansieres over helsebudsjettene. Fontenehus kan derfor både bringe med seg ressurser og kompetan se som kan gjøre arbeidsinkluderingstiltak for psykisk syke mer effektive. I dag har tre fontenehus samarbeidsavtaler med NAV om AFT-tiltaket og ett fontenehus har fått midler til å ansette jobbkonsulenter innenfor et forsøk med Individuell Jobbstøtte (IPS) finansiert av NAV. IPS er et Supported Employment program spesialutviklet for bruk av eller i tett samarbeid med psykiatrien.

Fontenehus jobbstøtte

Ved å kombinere lang erfaring fra tett oppfølging i overgangsarbeid (OA) med erfaring fra ulike Supported Employment (SE)-program, kan fontenehusene mer effektivt støtte flere medlemmer ut i jobb og utdanning. Men den grunnleggende fontenehusfinansieringen dekker ikke kostnader til omfattende aktivt jobbsøk og jobbskaping ute på arbeidsplassen. Også fontenehusenes ønske om tett og langvarig oppfølging både av arbeidsgiver og arbeidstaker, ute på arbeidsplassen, krever ekstra jobbstøtte ressurser når mange medlemmer skal følges opp.

Både SE og fontenehus vektlegger bruk av ordinære arbeidsplasser som arena for arbeidstrening og at fast jobb er målet for de fleste. Mange medlemmer bruker fontenehus aktivt både ved siden av en overgangsjobb og en vanlig jobb. Støtte fra fontenehuskolleger gjør det lettere for mange å mestre arbeidslivets utfordringer.

Med dette utgangspunktet har Fontenehus Norge iverksatt et kompetanseutviklingsprogram kalt Fontenehus jobbstøtte samtidig som vi jobber for å skaffe ekstra jobbstøtte-ressurser til alle fontenehusenes. I dag finansieres fontenehus i all hovedsak over statlige og kommunale helsebudsjetter. Siden vi er private stiftelser har vi også anledning til å ta imot gaver og donasjoner fra personer og næringsliv. 

“Fontenehusene samarbeider i økende grad med lokale Nav-kontor om arbeidsinkludering av enkeltpersoner. ”