Jobbe i Fontenehus, hvordan er det?

Drives du av å skape positive endringer? Liker du å jobbe med mennesker? Fontenehusene støtter mennesker som lever med psykiske helseplager til en bedre hverdag, og til å komme seg ut i jobb og studier.

Vi etablerer oss på stadig flere steder, og de enkelte Fontenehusene vokser. Det betyr at vi jevnlig ansetter nye medarbeidere.

Medarbeidere i Fontenehusene har svært forskjellige bakgrunner når det gjelder utdanning og tidligere jobberfaring. Felles for alle er evnen til å se ulike mennesketyper, være oppriktig tilstede og samarbeide godt.

En solid indre driv må til for å lykkes med å sette i gang små og store oppgaver sammen med medlemmene.

Medlemmer, medarbeidere og den daglige lederen jobber side om side i Fontenehusene. Dette er selve grunn-idéen i Fontenehusmodellen, at en arbeidsrettet dag fungerer best slik at medlemmene får ansvar, reell medbestemmelse
og er likeverdige i driften av Fontenehuset.

Hos oss kalles ingen for klient, bruker eller den slags. Grunnen er at slike klassifiseringer er med på å opprettholde gammeldagse oppfatninger som virker segregerende. Les mer om dette under Standardene.

Er denne jobben noe for meg? Hør på denne podcasten så kommer du trolig nærmere et svar:

Fra medarbeider til daglig leder

Grethe Berntsen Jarål er daglig leder ved Fontenehuset Nordre Follo. Hun jobbet mange år som medarbeider på Fontenehuset Oslo sentrum, før hun tok på seg oppgaven som daglig leder på Fontenehuset Nordre Follo.

FRA MEDARBEIDER TIL DAGLIG LEDER. Grethe (t.v) tok steget fra å være medarbeider til å bli daglig leder på et Fontenehus. Her sammen med medlem Linda Fredriksen som har fått seg jobb i sportsbutikken Nunataq.
(Faksimile,
Østlandets Blad. Foto Karin Hanstensen.)

Jarål motiveres sterkt av alle menneskene hun ser komme seg videre i livene sine.

– For noen handler det om å finne gode rutiner i hverdagen, forteller hun. Mens andre trenger felleskapet, og å øve seg på sosial omgang med andre.

Gang på gang har hun sett hvordan maktesløshet og mismot har blitt til sunne dager, nye vennskap og mestring i den arbeidsorienterte dagen på Fontenehusene.

– Veien fra å be om hjelp til å komme i en giverrolle er ofte kort for medlemmene, forteller Grethe. På Fontenehuset kan du komme på omvisning den ene dagen, bli medlem, og så sitter du plutselig i resepsjonen neste dag og tar imot en ny som vil ha omvisning.

Den arbeidsrettede dagen på Fontenehuset er både metoden
som bedrer medlemmenes psykiske helse, og en bro mot målet
om å komme ut i arbeid.
— GRETHE BERNTSEN JARÅL

Hvorfor Fontenehus?

Selvrespekt og følelsen av å høre til er grunnleggende for alle mennesker. For en som rammes av psykiske problemer er dette dessverre ingen selvfølge. Dette ser blant andre Nav, som sender klientene sine til fontenehusene i stadig økende grad. Deres egne tiltak for å hjelpe folk har begrensninger i hvor tett de kan følge dem opp. Det er her Fontenehusene kommer inn i bildet.

For hva skjer mellom avtalene hos NAV-konsulenten? Og gjøres mellom timene hos behandler? Det er i denne mellomtiden at forverring kan skje hvis en blir overlatt til seg selv. Og denne mellomtiden mellom avtaler, behandlinger og sporadiske aktiviteter utgjør jo absolutt størsteparten av tiden. Men det er håp!
Det er nemlig dette tomrommet, denne mellomtiden som Fontenehusene fyller med mening og innhold.

“Så store endringer i folks liv er helt fantastisk å få være en del av. Jeg kan ikke tenke meg noe som er viktigere.”

— GRETHE BERNTSEN JARÅL

I et oppbyggende miljø som på Fontenehusene skjer det noe med folk. Reelle forandringer. Her er det ikke fokus på sykdom. Du trenger ingen henvisning. For noen handler det om å komme seg ut i arbeid eller praksis, mens for andre er det studier som står øverst på ønskelista.

Ifølge medlemsundersøkelsen fra 2021 er hele 43 prosent av medlemmene ute
i jobb, studier eller praksis. Hvordan de ønsker å bruke Fontenehuset parallelt er helt opp til den enkelte. Det er ingen tidsbegrensning for medlemskap hos Fontenehusene.

Hvem passer til å jobbe i Fontenehus?

Fontenehusene sikter mot å ha størst mulig variasjon i fagbakgrunn, alder, kjønn og etnisitet hos de ansatte. Personlige egenskaper og egnethet er ofte like viktig som faglig bakgrunn når vi leter etter den riktige til jobben.

Hos oss jobber det folk med bakgrunn fra ergoterapi, kommunikasjon, helse og omsorgsfag, agronomi, NAV, dans, organisasjonsarbeid, politi, pedagogikk, design, mediaproduksjon og HR for å nevne noe.

Fra et arbeidsmøte på Fontenehuset Ullensaker.


KORT SAGT: ALLE BAKGRUNNER ER INTERESSANTE. SÅ, HVA VENTER DU PÅ 😃