Kom for det sosiale, ble værende i håp om arbeid

Tilbake

De konkluderte med at Karl Bergstrand ikke kunne komme seg ut i ordinært arbeid igjen. De tok feil. I dag jobber Karl 100 prosent og bruker fontenehuset kun på fritiden. 

Noen trenger hjelp til komme seg i butikken eller til NAV-kontoret, mens andre kommer seg sjelden ut i det hele tatt, forteller Karl. Han jobber som erfaringskonsulent på heltid for Oslo kommune. Hver dag møter han mennesker i enormt krevende livssituasjoner, og hjelper til med å få dagen til å henge sammen.  

Ingen arbeidsdager er like, forteller Karl. Menneskene han hjelper er outsiderne, rusmisbrukerne, de uten nettverk, uten jobb og uten rammer i livet. Uforutsigbarhet og nære møter med folk som har det vanskelig gjør at denne jobben ikke er for hvem som helst. Den er perfekt for Karl.  

Hvilke begrensninger? 

Tilbake i 2014 så det ikke særlig lyst ut for Karl fra Karlskrona, og livet hans hadde vært vanskelig lenge. Han hadde en jobb, men ble syk og mistet etter hvert jobben. ­Da rant begeret over. Karl husker at han hørte om fontenehuset da han var innlagt på DPS. Da hadde han nylig vært gjennom en utredning som konkluderte med at Karl ikke ville være i stand til å stå i ordinær jobb uten tilrettelegging. Historien skulle senere vise at utredningen konkluderte helt feil. 

“I starten kom jeg på grunn av det sosiale, men tanken om jobb lå i bakhodet.”

Den første tiden på fontenehuset 

Karl hadde stått utenfor arbeidslivet omtrent i et år da han ble medlem på Fontenehuset Oslo sentrum i 2015. ­­Det var et stort skritt for ham å møte opp her. På grunn av utredningen som sa at han trolig ikke egnet seg til arbeid, var det ikke jobbutsiktene som motiverte medlemskapet i starten.  

I starten kom jeg på grunn av det sosiale, men tanken om jobb lå i bakhodet. Karl var skeptisk til å begynne med, og var på fontenehuset bare 10 – 15 minutter daglig i starten. Men følelsen av å være del av et fellesskap, og få venner og kollegaer, gjorde noe med ham. Frammøtetiden økte gradvis, og den gode følelsen av å være velkommen ble til sterke relasjoner som skulle vise seg å bli varige.  Nå visste han at han hadde fontenehuset i ryggen. 
 

Møtet med den arbeidsrettede dagen  

I starten syntes Karl det var vanskelig å være med mange mennesker. Bare det å være til stede på et arbeidsmøte var vanskelig på dette tidspunktet, han var innadvendt og redd for enkle oppgaver som å skrive oversikt over hva som skjer på huset den aktuelle dagen. Det var avgjørende å få ta ting i eget tempo. 

Karl sier han fikk drahjelp til å bli med, og ta del i arbeidsoppgavene på fontenehuset. Sånn våknet nysgjerrigheten. Og motivasjonen. Etter rundt et halvt år var han der like mye som de ansatte. Han jobbet i resepsjonen, han produserte til sosiale medier, han kunne til og med finne mot til å lede arbeidsmøtene når det var få til stede.  

  

Utprøving i trygg setting 

På utsiden av komfortsonen kunne utviklingen begynne. Karl sier han utviklet seg til å bli utadvendt, og at det er stor kontrast til hvordan han var før.  Jeg er totalt forandret fra da jeg ble medlem, sier Karl. Tendensen til å trekke seg unna har blitt mye mindre påtrengende. 

Karl sier han bygde selvtillit på Fontenehuset. Han likte at det var ulike prosjekter og reiser han fikk være med på, og at han var en del av et fellesskap som han ikke hadde hatt før. Det var viktig for han å oppleve mestring i arbeidsoppgavene og han har vokst veldig på å bidra i prosjekter som har gått over tid, som å utvikle treningsbasen, jobbe med sosiale media-strategi og presentere fontenehus i ulike settinger. For første gang i sitt liv ble han motivert til å skaffe seg en kalender for å oversikt, og møte opp på rett tidspunkt. 

Støtte til å rydde i livet 

På spørsmål om viktigheten av å rydde unna andre hindre i livet sier Karl at dette nesten har vært viktigere enn støtte til jobb. Han har hatt mye støtte til oppfølging med NAV, lege, psykiatri, bolig, økonomi, og medarbeidere var med på møter med ulike instanser.  For Karl var det viktig i starten at denne bistanden kom fra medarbeidere, og ikke medlemmer. Det handlet om at det var lettere å være trygg på en person som hadde støtte og oppfølging som jobb. Pluss at da var han mer sikret å få forholde seg til bare én person, siden medlemmer som er på huset frivillig kan komme og gå som de vil.  Han ser annerledes på det i dag og vet at også denne type støtte kan komme fra medlemmer. Det var viktig for Karl med struktur, rammer og rutiner. Å lære at ting tar tid og ikke ta på seg for mye.  

Dette var viktig for Karl den første tiden på fontenehuset:  

  • Ta ting i eget tempo uten tidspress 

  • Bli trygg på de andre, og være del av et inkluderende miljø 

  • Følelsen av fellesskap gjorde at han ønsker å bidra (f.eks. «vi to kan gjøre dette») 

  • Bygge selvtillit, få utfordret seg selv og føle mestring 

  • Støtte og mulighet til å prøve seg på arbeidsoppgaver 

  • Mestring gjennom deltagelse i arbeidsrettet dag og ved å få bidra i prosjekter over tid 

  • Følte og fikk høre at han var en viktig del av huset (sett og anerkjent) 

  • Struktur, rammer og rutiner 

  • Mye likt vanlig jobb: Arbeidsmøter, meningsfullt arbeid, lunsj, «fika», du er med å påvirke din arbeidshverdag. 

  • Arbeidsoppgavene er viktige 

  • Hjelp til å rydde unna andre hindre som sto i veien 

  • Støtte til alt som trengtes for å få et vanlig liv på plass: 

  • Praktisk hjelp til gjeldsordning, økonomi og bolig 

  • Støtte og hjelp til møter med NAV, fastlege og psykiatri 

  

Støtte til å komme ut i ordinær jobb 

Karl fikk konkret jobbstøtte på fontenehuset for første gang da han ble med i AFT i 2018. Han hadde ikke hatt overgangsarbeid. Det startet ikke ideelt. Karl fikk krav av NAV om å prøve deres tiltak Arbeidsforberedende trening (AFT). Han var ikke fornøyd med kravet da han rett og slett ikke var motivert for AFT.  
 
Når det først ble nødvendig valgte Karl å gjennomføre AFT på fontenehuset, siden dette var kjente omgivelser.  Men det var uvant å gå fra å være medlem med stor frihet, til å gå over til AFT med litt mere krav og press. Det var viktig for Karl i denne perioden at han også kunne støtte seg på andre medarbeidere på fontenehuset, i tillegg til AFT-veilederen. 

 

Her kan du lese mer om arbeidsforberende trening i fontenehus

Indre motstand, nye muligheter 

I løpet av perioden i AFT prøvde Karl seg på en ny enhet på fontenehuset, for å trene på nye typer arbeidsoppgaver. Rett og slett for å utfordre seg. 

Karl ble motivert av Fontenehuset til å gå erfaringskonsulentskole. Han tenkte på dette tidspunktet fremdeles ikke at han kunne begynne å jobbe, men hadde et lite håp. Først etter han hadde gjennomført skole kjente han at han kunne tenke seg å jobbe.   

Etter erfaringsskolen ble fontenehuset kontaktet av en arbeidsgiver som ønsket kontakt med en med brukererfaring. Karl begynte å bli klar for jobb, men opplevde han at han ble presset mer enn det som kjentes ok.  

Dette ble en praksis istedenfor arbeid, fordi Karl ikke følte seg klar til arbeid. Han tror ikke han hadde blitt presset like mye dersom han ikke var i AFT. Men i etterkant ser han at det var det som krevdes for å komme i jobb. Etter omtrent et år i praksis følte Karl seg trygg og klar for å jobbe. Han ble han timevikar i medlever-turnus.  

Etter hvert kom han selv over stilling på finn.no i FACT-team, 50 prosent. Han fikk hjelp av medarbeider og medlemmer til å skrive en god jobbsøknad og CV. De trente på jobbintervju. Han fikk jobben, og har nylig økt stillingen til 100 prosent. 

Viktig i denne perioden:  

  • Gode relasjoner gjorde det mulig å fullføre til tross for mye press. – De stolte mer på meg enn jeg stolte på meg selv, sier han. 

  • Hadde en heiagjeng på fontenehuset 

  • Fontenehuset fulgte opp med telefoner når han var på erfaringsskolen 

  • De på fontenehuset spør hva du drømmer om, og ser sammen på hvordan strekke seg etter dette. 

  • Lagde en plan og tidslinje 

  • Oppfølging fra fontenehuset (men ikke så mye fra AFT) på praksisplassen 

  • Bistand til jobbsøknad, CV og trene på jobbintervju 

Viktigste forskjell mellom AFT på fontenehus og andre steder: 

  • Man har gjerne en relasjon fra før til medarbeiderne (hvis man allerede er medlem).  Det skaper en trygghet 

  • Man kan støtte seg på resten av fontenehuset når man er i AFT  

  • Karl har i sum god erfaring med AFT, men mener det viktig at fontenehuset spør seg jevnlig om AFT og fontenehusmodellen fungerer godt sammen.  

    

Fontenehusmedlem og arbeidstaker samtidig? 

I starten av jobbforholdet med kommunen jobbet han 50 prosent. Da var han på fontenehusene de dagene han ikke var på jobb. Han satt i resepsjonen eller var med på prosjekter. Han ønsket å gi tilbake til huset etter all støtten han selv hadde fått. 

Nå som han jobber 100 prosent er han med på onsdags- og søndagsmiddager. Her treffer han medlemmer, og pleier den sosiale tilknytningen til fontenehuset. Han har også kontakt med noen medarbeidere privat, og opplever at han har tilgang på uformell vennestøtte gjennom dem. Det er ingen strukturert oppfølging fra fontenehuset nå for tiden, men han får av og til en telefon. 

For meg er det viktig at medlemskapet er tidsubegrenset, sier Karl avslutningsvis. –Uansett hva som skjer så har jeg støtte. 

Dette er Karls ønsker for oppfølgingen:  

  • Hadde vært fint med en strukturert oppfølging når man har kommet i jobb 

  • Vedlikeholde en kontakt kan være en arbeidsoppgave 

  • Ansatte eller medlemmer kunne gjerne besøkt arbeidsplassen 

  • Tilsvarende oppfølging som overgangsarbeid burde være mulig hvis det var ønskelig for medlemmet. 

Hvordan kan støtte medlem-til-medlem på fontenehuset være viktig?  

Det skaper mestring og vekst for begge. Den som får bidra til at den andre lærer vokser på det. Samtidig som den som får hjelp vokser på det. Vi trenger alle å føle at det er behov for oss. Så, det er viktig at medarbeiderne trekker seg tilbake og stoler på at arbeidet blir gjort. At det gis rom for medlemmene.  

 Hva er viktige egenskaper hos en medarbeider? 

Medarbeidere på fontenehus er både kollega, venn og støttespiller. De må være fleksible og flinke til å lese situasjonen. Videre må de kunne motivere. En god medarbeider er genuint interessert i mennesket som står

Tre spørsmål til Karl  

foran seg skal lykkes. Da må medarbeidere også forstå hva medlemmet ønsker å gjennomføre, og hva hen trenger for å få det til. Det er så altfor vanlig ellers å møte på folk som ikke tror på deg. Fontenehusmedarbeiderne er en motsats til det.  

Hva skiller støtten på fontenehus fra andre tilbud? 

Jeg har vært i praksis i et lavterskeltilbud der folk bare gjør en ensformig ting hele tiden. Fontenehuset hjelper til med å finne veien tilbake til seg selv. Fellesskap, inkludering, likeverdet (det kollegiale), vekker ønsket om å bidra. Det er ekstra høyt under taket her. Likhetstilnærmingen og fraværet av hierarki er gull verdt.