← Tilbake
Vår unike tilnærming
Vårt arbeidsfellesskap gir tilhørighet og en meningsfylt hverdag. Med arbeid som metode oppnår våre medlemmer mål om selvstendighet, livsmestring og aktiv samfunnsdeltagelse.
Arbeidsrettet dag er fontenehusenes grunnleggende virkemiddel, og kanskje den viktigste formen for jobb- og studiestøtte. Den bidrar til struktur, mestringsfølelse og tilhørighet.
På fontenehuset får medlemmene bygget opp selvtilliten, testet jobbkondisen og øvd på det sosiale i et inkluderende arbeidsmiljø.
-
Frivillighet, inkludering og likeverd er kjerneverdiene i fontenehusmodellen. Medlemmene bestemmer selv hvordan og hvor mye de vil delta på fontenehuset.
Frivilligheten er nøkkelen til et selvstendig og aktivt liv.
Systematisk arbeid for å inkludere medlemmer i driften av fontenehuset bidrar til mestring, økt selvtillit og gir et fellesskap med kollegaer.
Felles ansvar for oppgavene og behovet for medlemmenes arbeidskraft, bidrar til likeverd mellom medlemmer og medarbeidere. Dette er avgjørende for at medlemmene skal føle at de trengs, og gir eierskap til egen rehabiliteringsprosess.
-
Medlemmer og ansattes samarbeid om driften skaper likeverdige, kollegiale relasjoner som gir muligheter for unik jobb- eller studiestøtte. Medlemmer inviteres til å delta i arbeidsfellesskapet uavhengig av hvor man står med tanke på jobb og studier. Når man jobber sammen og blir kjent er det lettere å gi støtten den enkelte trenger.
Den uformelle, naturlige samtalen med en kollega er et viktig verktøy for å motivere til endring. Støtte fra en man stoler på gjør det lettere å dele bekymringer og stress som står i veien for ny jobb. En positiv og oppmuntrende kultur på fontenehuset gir samhold og et støttende fellesskap der alle får prøve seg. Følelsen av fellesskap gir et ønske om å bidra.
Å være blant gode kolleger og venner på fontenehuset gir også støtte til å stå i jobb. Mange medlemmer kombinerer jobb eller studier med deltagelse i den arbeidsrettede dagen og fritidsprogram. Tilhørigheten til det kjente og trygge gjør det lettere å møte utfordringer i arbeidslivet.
– Når man mestrer arbeidsoppgaver på huset, kan man tenke at man kan klare andre jobber eller studier.
- Anne Lene, medlem Kongsberg
– I starten kom jeg til fontenehuset på grunn av det sosiale, men tanken om jobb lå hele tiden i bakhodet.
- Karl, medlem Oslo sentrum
Tips for økt fokus på jobb og studier
En stor del av jobb- og studiestøtten skjer i den arbeidsrettede dagen og i uformelle samtaler i det støttende nettverket på fontenehuset. I slike samtaler kan medarbeider fanger opp motivasjon for jobb eller studier hos et medlem.
Noen tips for å integrere fokus på jobb og studier i arbeidsrettet dag:
Bruk innmeldingssamtalen - snakk om mål rundt jobb og studier, og motivasjonen for å bli medlem.
Følg opp i oppfølgingssamtalen.
Snakk om jobb og studier på morgenmøter og husmøter.
Sett av tid i arbeidsmøtene - ha jobb og studier som eget punkt på agendaen.
Synliggjør de som begynner i OA, jobb, studier. F.eks. bilder på veggen eller markering på ukeslutt.
Fordel ansvar for overgangsarbeid på alle enheter, slik at hele fontenehuset har fokus på dette.
Bruk vikar på OA-stillingene bevisst slik at flere blir kjent med arbeidet.
Se på arbeid- og studieundersøkelsen som en anledning til å snakke om jobb og studier.
Prat uformelt om jobb og studier i lunsjen og når man jobber side ved side.
Bli kjent med arbeidsplasser i nærmiljøet - gå f.eks tur i lunsjen.
Jobb- og studiestøtte i arbeidsrettet dag
-
Arbeidsmøtene er en god arena for å jobbe systematisk med å inkludere medlemmer i driften av fontenehuset. Inviter medlemmer til å være med på arbeidsoppgaver, det øker motivasjon og tro på egne ressurser. Blanding av komplekse oppgaver som går over tid og daglige enkeltoppgaver gir variasjon og ulike typer utfordringer.
Jobb- og studiestøtte bør være et tema på arbeidsmøter på alle enhetene på fontenehuset. Det synliggjør at det er en del av den arbeidsrettede dagen, og kobler støtte til medlem til fellesskapet.
Tips til synliggjøring av jobb- og studiestøtte i arbeidsmøte:
Bruk faste punkter på tavla (eget arbeid, støtte til medlem, jobb- og studiestøtte)
Finn ut hvilken støtte medlemmet trenger (hva handler det om, er det noe du trenger hjelp til, er det noe som kan drøftes felles i møtet?)
Koble behovet for støtte til ressursene som finnes i fellesskapet (hvem kan hjelpe til med CV, hvem har vært i OA og kan dele erfaringer?)
-
Vi blir kjent gjennom å jobbe sammen. Den uformelle samtalen mens man jobber sammen, side ved side, er en god arena for støtte til jobb og studier. Vi finner ut hvilke arbeidsoppgaver som engasjerer og hva som er utfordrende. Men også om noe er vanskelig privat.
Gode relasjoner gjør det mulig å utfordre medlemmene på en god måte og se hvilken støtte den enkelte har behov for. Ved å jobbe side ved side har medarbeider også mulighet til å oppfatte og handle raskt når et medlem uttrykker at hen er klar for å tenke jobb. Les mer om jobbstøtte her.
Fordeler ved å jobbe sammen side ved side:
Man bygger relasjoner og tillit.
Medlemmer utfordres og får prøve seg på (nye) arbeidsoppgaver i trygge rammer.
Medlemmer som kan arbeidsoppgavene veileder andre, og dette gir mestringsfølelse.
Vi blir kjent med medlemmenes kunnskaper, ressurser og hva som motiverer.
Vi kan gi hverandre et vennskapelig push når det trengs.
Vi får trening i samarbeid.
Gir en arena for sosial trening.
-
"Reach out" er fontenehusenes system for medlemskontakt (se standard 7), og er en oppgave som bør prioriteres. Vi følger opp når folk uteblir og har en dårlig periode. Kommer medlemmet tilbake på fontenehuset, kan hen støttes til å delta i den arbeidsrettede dagen, og senere kanskje til jobb og studie.
Reach out kan være en viktig støtte for medlemmer som er i jobb. Det gir mulighet til å fange opp ting som ikke fungerer på arbeidsplassen.
Eksempler på innhold i reach out-samtaler:
• Inviter til oppgaver som må gjøres som medlemmet kan eller liker godt
• Tips om aktuelle ting som skjer på fontenehuset som jobbklubb eller en ledig OA-stilling
• For medlemmer i arbeid: Spørre hvordan det går på jobb eller inviter til fritidsprogram
-
Mange medlemmer kombinerer jobb og studier med aktiv deltakelse i fontenehusets fritidsprogram. Vi har indikasjoner på at dette øker sannsynligheten for å bli stående i jobb. (Les rapport her.)
Deltakelse i fritidsprogram kan også gjøre det lettere å komme tilbake til fontenehuset og arbeidsrettet dag om man forsøker seg i jobb og ikke lykkes.
Å invitere medlemmer som er i studie og arbeid til fritidsprogrammet kan dermed sees på som en del av fontenehusets jobb- og studiestøtte. Dersom fontenehuset har internsider på facebook eller Spond kan informasjon om fritidsprogram være tilgjengelig der.
Holde oss faglig oppdatert
Det skjer mye på feltet arbeid og psykisk helse, og her er det viktig at vi er tilstede. Både for å lære og fordi vi har kunnskap å komme med. Det kan vi gjøre ved å delta og holde innlegg på konferanser, invitere fagpersoner til husmøter eller middager og stå på stand.
Medlemmer kan også bidra
På fontenehuset får medlemmene et oppbyggende fellesskap med andre med lignende utfordringer og prosesser. Ved å bruke fellesskapet til jobb- og studiestøtte får vi brukt ressurser og erfaringer som finnes på fontenehuset. Det frigjør tid for medarbeiderne og er selvstendiggjørende for medlemmene.
Ulike måter å skape kultur for støtte til medlem fra fellesskapet:
Bruk medlemmer som mentor/fadder
Bruk arbeidsmøtene bevisst for å koble støtte til medlem til fellesskapet. Andre medlemmer kan også gi støtte.
Medlemmer med spesiell kompetanse i noe, kan lære bort til andre medlemmer
Se og snakk om medlemmers ressurser og erfaring. Dette kan gi inspirasjon til andre.
Liste på veggen hvor medlemmer kan skrive opp hva de kan lære bort til andre, og hva de ønsker å lære om.
Planlegge og arrangere jobb- og studieklubb sammen
Derfor fungerer
jobb- og studiestøtte:
Struktur i hverdagen
Relasjoner som gir trygghet og individuelt tilpasset støtte
Likeverd når vi jobber sammen
Selvtillit - når man blir sett og mestrer meningsfulle oppgaver
Fellesskap og heiagjeng på fontenehuset
Tid til å ta ting i eget tempo
Frivillighet gir eierskap til egen prosess
Håp og muligheter – fokus på det som fungerer
Nettverksbygging og organisering
-
Mange jobber formidles via nettverk og forbindelser. Å være synlig i lokalmiljøet og knytte kontakter til lokalt arbeid- og næringsliv bør være en del av den arbeidsrettede dagen, og kan styrke medlemmenes muligheter i arbeidslivet. Involver medlemmer i arbeidet. Vær nysgjerrig på arbeidsgivernes behov, og behovet i lokalmiljøet generelt. Nøkkelen er informasjon og kontakt over tid.
Tips til nettverksbygging:
Oppsøk virksomheter i nærmiljøet og inviter til besøk på fontenehuset
Bruk styrets nettverk, for eksempel til å løfte fontenehuset inn i aktuelle forum
Arranger arbeidsgiverfrokost/middag, med relevante foredrag, samtaler og presentasjoner
Tenk kreativ jobbmatch ved arbeidsgivermiddager med strategisk bordplassering
Delta på møter i næringslivsforeningen med presentasjon av fontenehus
-
Å skaffe OA og ordinære jobber krever tid og systematisk jobbing fra hele fontenehuset. Det gjør også jobbstøtte på arbeidsplassen. Jobbskaffing, jobbskaping og tett oppfølging av medlemmer i OA og ordinært arbeid fordrer ressurstilførsel til fontenehuset.
Den som gir jobb- og studiestøtte bør være god på relasjoner, uredd, motiverende og tenke kreativt. Man bør ha kompetanse på arbeidsgiverkontakt, jobbmatching og tilrettelegging på arbeidsplassen, og ha oversikt over muligheter som finnes. Dette kan være lettere når noen har dedikert ansvar for jobb- og studiestøtten.
Eksempler på organisering av jobb- og studiestøtte:
Egne jobbkonsulenter som samarbeider tett med andre medarbeidere og medlemmer på fontenehuset
En medarbeider på hver enhet har hovedansvar for enhetens jobb- og studiestøttearbeid
Alle medarbeidere er generalister med felles ansvar for å støtte medlemmer ut i arbeid og studier.